+359885599522

Град Несебър, се намира само на 36 км североизточно от Бургас, на полуостров, свързан с брега само чрез тесен провлак. Той е основан преди повече от 3200 години. В края на бронзовата епоха е бил населяван от траки, а през VI в. пр. Хр. бил превзет от древногръцкото племе дорийци

В началото на І в. н.е. градът става част от Римската империя и е наречен Месемврия. През този период градът се утвърждава като важен икономически и културен център, а след като Римската империя мести столицата си в Константинопол и приема християнството за официална религия, в Месемврия усилено започват да се строят християнски храмове.

Стар Град Несебър

Градът става част от Първата българска държава по времето на хан Крум през 812 г., а славяните, които се заселват в него, започват да го наричат Несебър. Градът пада под османско владичество през 1453 г.

 

Несебър е прочут с църквите си, строени през Средовековието. На територията на Стария град, на площ по-малка от 3000 кв. м, има цели седем храма, изградени в рамките на четири столетия – между XI и XIV в. Два от тях – „Св. Спас” и „Св. Стефан”, са превърнати в музеи.

История От Стари Времена

Повече за историята и развитието на селището туристите могат да научат в Археологическия музей, където се съхнаняват находките, открити при археологически разкопки.

Един от символите на града е и вятърната мелница, която се намира по средата на провлака. Полуостровът, на който е разполжен Старият Несебър, е включен от ЮНЕСКО в Списъка на паметниците на Световното културно наследство. През лятото в античния театър на Стария град се организират концерти и множество други събития.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

РЕЗЕЙРВИРАЙ СЕГА
This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.